Ystävänpäivä tuli ja meni. En saanut kukkia saati kynttiläillallista (nyyh) mutta olin koko päivän oman itseni paras ystävä suoraan kuin jonkin elämäntaito-oppaan sivuilta; kävin pienellä kaupunkiseikkailulla, nautiskelin auringosta, katsoin leffoja ja hemmottelin itseäni kahvilavisiitillä, shoppailulla ja iisolla kasalla kuivattuja viikunoita.
Operaatio itseni-BFF:n aikana löysin tieni ihanaan kahvilaan, jonka vitriinissä komeilivat syötävän hyvännäköiset browniet. Okei. Kamalaa vähättelyä. Parempi kuvaus olisi purematta-ahmittavat-tyytyväisyydestä-samalla-mumisten -hyvännäköiset browniet. Hetken päästä siinä samaisen kahvilan terassilla kahvikupposen kera istuessani sain idean tästä postauksesta. Kaikkien uusien reseptien tulvassa unohtuvat nimittäin helposti kaikki menneet, mutta sitäkin ihanammat herkut, ja minulla suklaan ystävänä on arkistoissa ja kirjanmerkeissä piilossa lukuisia browniereseptejä — joten nyt on hyvä aika tehdä pieni aikamatka menneeseen ja kurkistaa (terveellisten) brownieohjeitten maailmaan.
Täten toivotan teidät tervetulleeksi aloittelijaystävälliselle matkalle terveellisten brownieitten saloihin!
Aloitetaan helpoiten lähestyttävistä vaihtoehdoista, joissa kaikki raaka-aineet ovat ennalta tuttuja! Oma suosikkiniohjeeni on tämä maapähkinävoi-suklaabrownietten ohje. Makeutus tulee taateleista ja kypsästä banaanista, joten ylimääräisiä sokereita ei tarvita. Lisäksi ohjeessa käytetään mm. kauraa, kananmunaa ja kaakaojauhetta – hyvin simppeleitä aineksia siis. Tämä on muutenkin helppo ja perushyvä ohje jota voi soveltaa mielensä mukaan – mukaan sopisi varmasti muutkin pähkinävoit tai esimerkiksi ripaus chiliä. Hmm…
Terveellisistä brownieista monelle ruokaintoilijalle saattaa muistua mieleen jonkin aikaa sitten netissä kulovalkean tavoin levinnyt The Good Morning -blogin mustapapubrownieresepti. Kyseistä ohjetta aina aavistuksen muokkailemalla olen saanut aikaan toinen toistaan herkumpia brownieita, jotka eivät maistu pavuilta, usko tai älä! (Tai älä usko mutta kokeile, niin sitten uskot.) Alkuperäisessä ohjeessa makeutukseen käytetään taateleita ja steviaa, mutta olen vaihtanut nämä aina hieman vaihdellen suurempaan määrään taateleita tai hunajaan (tai kumpaankin). Toimii! Vegaaninen versio mustapapubrownieista löytyy esimerkiksi Chocochilin puolelta.
Nyt kun päästiin papuihin asti, on seuraava askel luonnollisesti kikherneet. Kyllä, niistäkin voi tehdä brownieita, ja vieläpä todella herkullisen meheviä sellaisia. Pipsan monipuolisesta Terveen Hyvää -blogista löytyy ohje maapähkinävoi-mustikkabrownieisiin, jonka taikina kätkee sisäänsä 265g kikherneitä ja 0g puhdistettua sokeria. Näitä mulle nyt heti kiitos.
Sitten on tietysti bataattibrowniet. Näitä olen tehnyt omassa blogissani joskus kaauan sitten, mutta uskoisin väittää että sama ohje toimii yhä! Se on täysin paleoystävällinen ja yksi suosikeistani. Lisäksi, ihana Liisa postasi muutama päivä takaperin myös bataattibrowniereseptin, täysin vegaaniseksi muokattuna – kääk! Mahtavaa! Kyllä!!! Bataatti sopii siitä hyvin brownieisiin, että se on luontaisesti aavistuksen makea, joskin miedonmakuinen eikä hallitseva ja lisäksi se tekee taikinasta hurjan mehevää.
Raakabrownieita en ole itse tehnyt (tai no olen, mutta ne ovat päätyneet parempiin suihin ennen blogiin ehtimistä), mutta Syötävän Hyvä -blogista löytyy yksinkertainen ohje raakabrownieitten tekoon. Kyseinen blogi on yksi pitkäaikaisista suosikeistani muutenkin raikkaiden kuviensa ja kivojen ohjeittensa ansiosta. (Okei, kaikki tässä postauksessa mainitut blogit täyttävät nämä kriteerit. En mä nyt mitään huonoja juttuja teille linkkailisi…).
Ja viimeisimpänä muttei suinkaan vähäisimpänä, avokadobrowniet suklaakuorrutteella (jossa on myöskin hyödynnetty avokadoa). Kyseinen ohje on lähes jauhoton – tarvitset vain yhden ruokalusikallisen valitsemaasi jauhoa – ja täynnä hyviä rasvoja. Avokadot ovat varsinaista superruokaa ja syönkin niitä eri muodoissaan lähes päivittäin. Avokado ei maistu läpi valmiista lopputuotoksesta, kunhan annat brownieitten tekeytyä jääkaapissa yön yli (hyvä vinkki, joka pätee lähes kaikkiin brownieihin muutenkin – maku syvenee ja paranee vetäydyttyään rauhassa). Hmm, brownieita pitäisi toden totta tehdä useammin…
Onko teillä hihoissanne piilossa jotain terveysbrowniereseptejä? Mikä on paras vaihtoehto, bataatti, pavut, herneet, avokadot tai ihan joku muu? Vai etooko ajatus terveellisemmistä brownieista täysin? :D (Epäilen, muuten olet kyllä eksynyt ihan väärään blogiin…). Ihanaa ja energistä uuden viikon alkua kaikille!
<3 Aino
55
Liisa says
Voi kiitos Aino näistä ihanista sanoistasi! <3
Oon kyllä ihan hurahtanut nyt niihin battaattibrownieisiin (toinen satsi jo tehtynä ;D) Täytyypä kokeilla kaikkia näitä muitakin herkulliselta kuulostavia reseptejä ;))
Aino says
Mä taas en oo pitkään aikaan tehny brownieita, mutta nyt on kyllä pakko, nimittäin tolla sun ohjeella :) Joten kiitos itellesi nerokkaista modauksista! <3
Lotta says
Kiitos kehuista ja tosi hyvä kooste! Hitsit oonko mä tehnyt viimeksi ”terveysbrownieta” vuonna 2013! Pitää korjata äkkiä tilanne, onneks tässä löytyykin heti useampi kiinnostava ohje :)
Aino says
Niin nopsaa se aika kuluu! Ja äkkiä vaan tilannetta korjaamaan, mullakin oli tänään uuni pitkästä aikaa kuumana :)
Iina says
Aivan ihana postaus! Rakastan brownieseja, niitä ei voi vastustaa mitenkään. Hyvän mielen maapähkinä-suklaabrowniet on pakko testata, ne kuulostavat ja näyttävät niin herkullisilta. :)
Aino says
Ne on superrrrrherkullisia, suosittelen lämmöllä! <3 Kiitos Iina kommentistasi :)
Pihla says
Oi mitä ihania kuvia ja reseptejä! Rakastan kokeilla kaikkia terveellisiä herkkuja.. Täällä Espanjassa se on jotenki jääny toistaiseksi, mut tän innoittamana vois kokeilla ;)
Aino says
Kiitos Pihla! Kannattaa ihmeessä koittaa sielläkin saada leivotuksi jos vaan mieli tekee, tulee heti kotoisampi fiilis kun on uuni lämpimänä :D Espanja-kamu!
Marjo Holopainen says
Ihana blogiii! :) Täällä uusi lukija :)
http://www.lily.fi/blogit/forever-and-day
Aino says
Jee tervetuloa seuraamaan! Kiitti kommentista!:)
Tiina says
Kääk, miten olen voinut missata bataattibrowniet! Pakko testata! Olipa kiva kattaus monenlaisia brownieohjeita. :)
Aino says
:) brownieihin voisi varmaan upottaa varmaan melkeen mitä vaan, niin kauan kun saa sen suklaan sieltä esiin! Kiitos kommentista, käyn tsekkaamassa sun blogin ;)
Anni says
Ihanan kuuloisia reseptejä! Kannattaa kokeilla myös näitä terveellisiä avokado-brownieita! :)
http://punainenorvokki.blogspot.de/2015/01/ihanat-ja-helpot-browniet-terveelliset.html
Pipsa says
Ihana postaus! Nyt tuli vaan kauhea brownienhimo :) Kiitos myös linkkauksesta!