Sain selailtavakseni uuden sähköisen jäätelökirjan nimeltään Kind Ice Cream, jonka takana ovat kaksi suomalaista reseptitaituria – Uusia Tuulia –blogin Tuulia Talvio ja Vanelja –blogista ja Kiitos Hyvää –kirjasta tunnettu Virpi Mikkonen. Ihastuin teokseen välittömästi (jäätelöä – check) ja klikkailin päämäärättömästi sivulta toiselle kuola näppäimistölle valuen. (Voisinkin sanoa, että tämä on vitsi.)
Niin käsittämättömän kaunis kirja täynnä toinen toistaan herkullisempia kuvia ja ihania ohjeita, ja e-kirjamuodon ansiosta reseptit taipuvat näppärästi niin läppärille, tabletille kuin älypuhelimellekin.
Sähköisessä kirjassa on yhteensä yli 120 sivua ja 60 eri jäätelöreseptiä sorbeteista ”kerma”jäätelöihin ja ice cream cookieista erilaisiin hilloihin ja jätskitäytteisiin, kaikki gluteenittomasti ja ilman valkoista sokeria. Miltä kuulostaisi vaikkapa minttusuklaa-puffetit, kookossundae, mustikkapiirakkatuutit tai karamellijäätelö?! Suurin osa ohjeista taipuu helposti myös täysin vegaanisiksi, kun makeutuksessa käytetyn hunajan vaihtaa agave- tai vaahterasiirappiin, eikä niiden tekoon tarvitse jäätelökonetta, vaikka siitä onkin apua.
Englanninkielinen reseptikirja on vastaisku teollisuuden pitkälle käsitellyille jätskituuteille ja litrajätskeille, jotka nykyään ovat kasvirasvaseoksineen ja maitojauheineen kaukana entisajan täyteläisistä kermajäätelöistä. Näin houkuttelevaa opasta itsetehtyjen ja takuulla terveellisempien jäätelöiden maailmaan ei ole ennen nähty. Veikkaanpa, että tänä kesänä tällä kirjalle on tilausta…
Kuten postauksen kuvista näkyy, itse pistin kirjasta testiin ekoilta sivuilta löytyvän stracciatellan eli perinteisen vaniljaisen suklaahippujäätelön, jonka ei-niin-perinteinen pohja syntyy liotetuista cashewpähkinöistä ja kookoskermasta. Unohdin tosin ostaa niitä cashewpähkinöitä (true story) mutta stracciatellaa nyt vaan oli saatava, joten heitin tilalle kaksi pakastettua banaania. Nappiin meni ja hyvää tuli – voin vaan kuvitella lopputuloksen casheweilla.
Sain luvan jakaa alkuperäisen ohjeen teille, joten nauttikaahan. Ja käyttäkää niitä casheweita :) Ps. Syötävän Hyvä -blogissa on resepti samaisesta kirjasta löytyvään vegaaniseen valkosuklaa-vadelmajäätelöön sekä alekoodi, jolla saa kirjasta 15% alennuksen. Normihinta (11,90€) ei muutenkaan ole päätähuimaava, joten jos omatekoiset jäätelöt yhtään houkuttelee, suosittelen opusta lämpimästi.
Kind Ice Cream: Stracciatella (gluteeniton, vegaaninen)
- 2 dl yön yli liotettuja cashewpähkinöitä
- 1 tlk täysirasvaista kookosmaitoa
- 3 rkl hunajaa (tai agavesiirappia vegaaneille)
- 1 tl vaniljauutetta
- 70g (vegaanista) tummaa suklaata aivan pieneksi rouhittuna
Valuta cashewit ja lisää ne blenderiin kookosmaidon, makeutuksen ja vaniljauutteen kanssa ja blendaa tasaiseksi. Tarkista maku. Valmista jätski joko jäätelökoneessa laitteen ohjeiden mukaan ja lisää suklaahippuset melkein valmiiseen jäätelömassaan TAI tee jäätelö ilman konetta: murskaa suklaa pieniksi hippusiksi, sekoita massaan, kaada seos pakkasenkestävään astiaan ja pakasta. Sekoittele huolellisesti puolen tunnin välein noin kolmen tunnin ajan, jotta seos jätskiytyy. Nautiskele antaumuksella.
<3 Aino
3
Vilma says
11/06/2015 at 00:31Jätskikirja on jo ostettu, ja viikonloppuna menee testiin eka satsi. Ajattelin juurikin testata tätä jädeä (tai oikeasti viittä muutakin – tätä valinnanvaikeutta!).
Kuinka paljon tuosta ohjeesta tuli jäätelö? Nuo pallot, jotka kuvissa ovat? Entä mitä vaniljauutetta käytit tässä ja käytät noin yleensä? Tein noin vuosi sitten itse vaniljauutetta viinasta ja vaniljatangoista, mutta huljuttelusta ja piiitkästä odottelusta huolimatta seos ei onnistunut! Litkut käryävät edelleen viinalle. En tiedä, mikä meni vikaan. Oon käyttänyt aitoa vaniljajauhetta leipomuksissa, mutta pidemmän päälle sekin käy kovin tyyriiksi.
Aino says
11/06/2015 at 14:00Haha, samastun tohon valinnanvaikeuden tunteeseen täysin! Tästä tuli hmm, suurinpiirtein litran verran jäätelöä. Maistelin sitä tekovaiheessakin kyllä aika paljon, en ole ihan varma miten paljon siihen hupeni :D Mutta ainakin kuus pientä palloa sain yhestä satsista. Oon käyttänyt semmosta pari euroa maksavaa uutetta jota saa ainakin Punnitse&Säästästä ja Ruohonjuuresta, se on ollut mun mielestä hyvä! Sori en muista brändiä, mutta semmonen pikkupurkki (ja halvin) :) Munkin on pitänyt joskus tehdä uutetta ite, mutta meni liian vaivalloiseksi… Ja joskus käytän ihan vaan bourbon-vaniljasokeria :)
Jasiina says
17/08/2015 at 17:56Eksyin hetki sitten blogiisi ja kirjanmerkkipalkkini pullottaa jo talteen otettuja reseptejä, joita haluan kokeilla. NAM! :)
Aino says
18/08/2015 at 13:06Hihhi, parasta palautetta, kiitos tuhannesti! Toivottavasti kaikki kokeilut myöskin maistuu hyvältä :)
Siiri says
21/10/2015 at 19:59Tuleeko jätskistä kovin kovaa, jos sitä ei syö tekopäivänä? Olen pari kertaa koittanut tehdä itse erilaisia jätskiversioita ja maistellut niitä vasta myöhemmin, mutta tällöin niitä on ollut kovuuden takia mahdotonta leikata ja jätski pitää melkeinpä sulattaa. :P