Mmmmmmm. En tiedä, mikä siinä on, mutta en vaan pääse yli enkä ympäri: pähkinävoit ovat jotain maailman parasta.
Cashew, manteli, maapähkinä, parapähkinä – give me dem all!
(Ja joo, tiedän, että maapähkinä ei ole pähkinä, vaan kuuluu oikeasti palkokasveihin. Mutta mun mielestä on ihan oikein sanoa sitä pähkinäksi. Tai siis kuka nimeää maapähkinän, joka ei ole pähkinä, pähkinäksi?? En tajuu. Ei oo ollu kaikki Muumit laaksossa.)
Taisin olla Punnitse & Säästässä (itse tosin kutsun ko. puotia Punnitse & Hämmästy Miten Joka Kerta Onnistut Käyttämään Niin Paljon Rahaa Niin Pieniin Ostoksiin :ksi) kuolaamassa pähkinävoivalikoimaa, kun sain ajatuksen tehdä mantelivoita pitkästä aikaa itse.
Mantelivoi on maultaan miedon hienostunutta ja sopii loistavasti leivontaan ja sellaisenaan nautittavaksi. (Äitini kyseli epäluuloisena, että mihin tota mantelivoita voi muka sitten käyttää. Ja päätyi sitten itse ruokalusikalla-suoraan-suuhun-taktiikkaan. ”Niin hyvää!”)
Pähkinävoita on periaatteessa supersimppeli tehdä – surrauttelet pähkinöitä tehosekottimessa niin kauan, kunnes ne muuttuvat pähkinävoiksi. Jekku on vaan siinä, että kaikkein halvimmat blenderit eivät välttämättä jaksa moista urakkaa, tai ainakin saat kulutettua hommassa rutkasti aikaa. Jykevällä Braunin monitoimikoneellakin hommaan menee melkein 20 minuuttia.
Paahdetut pähkinät blendautuvat toki nopeammin, mutta tällä kertaa halusin tehdä mantelivoin paahtamattomista, kuorellisista manteleista, jotta mantelin oma hieno maku pääsee esiin. Lisäsin joukkoon lisäksi hieman bourbon-vaniljaa ja kardemummaa, ja kas, sain parasta pähkinävoita ikinä. Nauti sellaisenaan, valuta leivän päälle tai lusikoi vaikka aamupuuron joukkoon. Kunhan nautit.
- 800g kuorellisia manteleita
- reilu ripaus laadukasta suolaa
- 1 tl bourbon-vaniljaa*
- 1 tl kardemummaa*
Blendaa manteleita tehokkaalla blenderillä (esim. Vitamix tai Rawmix) niin kauan, kunnes pähkinät muodostuvat notkeaksi voimaiseksi seokseksi. Mausta, sekoita ja säilö kannelliseen lasipurkkiin. Mantelivoi säilyy jääkaapissa hyvänä noin pari viikkoa.
<3 Aino
5
Liisa says
02/07/2015 at 18:32Oooh namnam!!!
Ja mitä ihmettä, kuuluuko maapähkinäkin palkokasveihin?! Oon aina tienny, että cashew kuuluu palkokasveihin, mutta maapähkinästä en tiennyt :D
ystäväspäm says
09/08/2015 at 07:22siis miten mä korvaa mantelit kun en syö manteleita,siemeniä,pähkinöitä,kookosta,banaaia.mitään hedelmiä…? t. ystäväspämspämspäm<3<3<3
Aino says
12/08/2015 at 19:32<33333333333 juo sulaa margariinia pillillä ja käytä mielikuvitustasi!