Hei aurinkoista päivää just sulle. Mulla on sulle tänään kaksi iloista uutista, ootko valmis?
Uutinen numero 1: ympärilläsi. Uudistin blogin ulkoasua viikonloppuna oikeen olan takaa, johan viime kerrasta olikin vierähtänyt aikaa. Nyt kokonaisuus tuntuu freesimmältä ja enemmän omalta — toivottavasti myös te tykkäätte! Käännän saittia myös paraikaa englannin kielelle, eli tulevaisuudessa blogia voi lueskella myös enkuksi. Suomenkieliseen käyttöön se ei vaikuta, joten ei hätiä.
Uutinen numero 2: maailman (tai ainakin lihansyönnin!) mullistava ja aivan päräyttävä Suomi-innovaatio nyhtökaura saapuu tämän kuun aikana kauppoihin ja leviää koko ajan uusiin paikkoihin. Ja kun sitten viime viikolla bongasin nyhtökauraa ekan kerran Erottajan K-kaupasta, oli pakko ostaa heti muutaman paketti kotia vietäväksi ja aloittaa reseptikehittely. Lunastiko nyhtökaura lupauksensa?
Luonnollisesti, helatorstain kokkailusessio ystäväni & foodie Liisan kanssa olikin pyhitetty nyhtökauran ultimaattiselle makutestaukselle; missionamme oli selvittää, miten nyhtökaura taipuu tacoihin ja sloppy joe-hamppareihin. Ja huh huh. Hyvinhän se taipui!
Ennen kun meen hehkutuksessani pidemmälle, pitäis varmaan selventää, mikä tämä kaikkien kasvissyöjien huulilla oleva nyhtökaura nyt oikein onkaan.
“Nyhtökaura on mullistava uutuus lautasellasi. Se ei sisällä soijaa eikä vehnägluteenia; nyhtökaura koostuu kaurasta ja palkokasveista. Kasviperäinen proteiini, joka on sekä ekologinen, maukas että terveellinen – se on totta ja nimeltään nyhtökaura. Nyhtökaura sisältää tarpeellisen määrän kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja, elimistömme rakennusaineita. — Toisin kuin eläinproteiinit, nyhtökaura sisältää myös ruoansulatukselle erittäin tärkeää ravintokuitua, josta suurin osa on erityistä, sydänterveyttä edistävistä ominaisuuksistaan kuuluisaa kauran liukoista kuitua, beetaglukaania. Lisäksi se on ekologisesti kestävä valinta.”
You had me at hello….. <3
Siis täydellinen proteiininlähde, joka a) ei tule eläimestä b) ei sisällä soijaa c) hyödyntää suomalaisia raaka-aineita d) maistuu hyvältä f) tuntuu hyvältä suussa g) on helppokäyttöinen h) on tehty Suomessa i) on kohtuullisen edullinen (250g paketti tais olla vajaa 4€) j) sopii moneen, moneen ruokavalioon ja on tuunattavissa vaikka mihin käyttöön.
Kuten todettu, me tehtiin testikerrallamme tacoja ja sloppy joeja. Käytössämme oli kaffir lime -versio – olemassa on myös maustamaton ja tomaattinen versio -, mutta makumaailmaltaan tuo valmiiksi maustettu tuote oli melko mieto, mutta imee hyvin makuja itseensä. Siis vähän kuin tyhjä kanvas vailla maalia! Eli vaikka nyhtökauran ominaismaussa ei ole mitään vikaa, sitä on helppo tuunata omaan makuun istuvaksi – jopa niitä valmiiksi maustettuja versioita. Kosteutta nyhtökaura sen sijaan kaipaa, koostumus kun on tosiaan jotain todella hyvin paistetun kanan ja tonnikalan väliltä.
Pidemmittä puheitta, alla ohje mun tekemiin tacoihin ja raikkaaseen limesalsaan, kurkkaa Kahvia & Kasvisruokaa -blogista ohje superherkullisiin sloppy joeihin!
Nyhtökauratacot, raikas limesalsa & avokadokastike, 4:lle
*
1 pkt lime-seesami-inkivääri-nyhtökauraa
1 murskattu valkosipulinkynsi
2 rkl seesamiöljyä
2 rkl soijakastiketta
*
1 keltasipuli
250g luumutomaatteja
1-2 jalapenoa (maun mukaan!)
1 kypsä mango
korianteria tai persiljaa
3 limen mehu
suolaa, pippuria
2 kypsää avokadoa
+ 12 taco-kuorta
*
- Valmista ensin nyhtökaura. Kuumenna pannulla öljy ja lisää nyhtökaura siihen. Sekoittele hetki kuumalla pannulla, lisää valkosipuli ja soijakastike. Sekoita vielä parin minuutin ajan tai kunnes kaura on saanut kauniin ruskean värin.
2. Tee sitten salsa: kuori ja kuutioi sipuli, tomaatit, jalapeno, mango pieneksi. Silppua korianteri. Sekoita kaikki ainekset kulhossa yhteen, purista joukkoon yhden limen mehu ja mausta suolalla ja pippurilla. Säilytä viileässä.
3. Tee lopuksi avokadokastike: soseuta avokadot tasaiseksi soseeksi esimerkiksi sauvasekottimella. Purista joukkoon kahden limen mehu ja sekoita hyvin.
4. Kasaa sitten tacot; pohjalle limesalsaa, päälle nyhtökauraa ja viimeistely avokadokastikkeella ja tuoreella korianterilla. Nauti heti!
24
Ellen says
Moi! ihana postaus ja kiitos että pidät kaikki vegaanit ja sekaanit trendien aallon harjalla.. :-) Uusi blogi on kivan näköinen, mutta sen selaaminen kirjaimellisesti tökkii ja välillä hyppää monta ”rullausta” eteenpäin..? onko ongelma vain mulla?
Aino says
Moi Ellen! Kiitti viestistä. Pätkiiköhän vielä? Poistin yhen koodinpätkän tuolta teemasta, nyt pitäis olla smoothi. :-)
Veera R. says
Näyttää tosi hyvältä, ruoka ja blogi! Ja jesh, englantia, menin heti pinnaamaan.
Aino says
Kiitos ihana Veera! Otin vihdoin itteäni niskasta kiinni ja otin sen sun suositteleman kieliplugarin käyttöön. Oli muuten paljon vaivattomampi mitä kuvittelin – kiitos suosituksesta siis myös :-)
Tanja says
Kuvat ovat tosi kauniita mutta niitä on tässä mielestäni liikaa: 1-2 kuvaa yhdestä ruokalajista riittää., kiireinen lukija mielellään löytää reseptin nopeasti. :)
Aino says
Aijaa, mä taas tykkään että on paljon kuvia niin saa paremman kuvan miltä lopputulos näyttää. Makuasioita ;-)
Laura says
Moi! Oon vegeruokia kokkaava keliaakikko ja pakko korjata sen verran että nyhtökaura ei ole gluteenitonta. Tosi harmi, että se ei ole puhdasta kauraa, vaan sekoittuu muihin viljoihin tuotantotiloissa. Tämä ON elintärkeä seikka gluteenitonta ruokavaliota terveytensä takia noudattaville joten nyhtökauraa ei missään nimessä kannata suositella gluteenittomana. Itsekään en aina tarkista kaikkia hyvältä vaikuttavia tuotteita, jos ne On blogeissa ja mainoksissa brändätty gluteenittomiksi. Siitä seuraa kuukauden valtavat tuskat ja taas ollaan askel lähempänä SUOLISTOSYÖPÄÄ :( kiitän onneani ettei minulla ole vilja-allergiaa, silloin voisi olla tuollaisesta virheestä kuolema lähellä. Muuten vaikuttaisi tosi lupaavalta tuotteelta, toivottavasti saadaan ruokavammaisille puhdas versio nyhtiksestä! :)