Hei ihanat! Viime reseptistä on hieeeman kulunut aikaa (niin mikä kesätauko?), mut ei se mitään, täällä ollaan taas kaikissa sielun ja kehon voimissa. Toivottavasti sun syksy on alkanut aurinkoisesti ja oot ehtinyt tekemään mukavia ja tuiki tärkeitä syysjuttuja, kuten leipomaan omenapiirakkaa. Koska kaikkihan tietää, että syksy voidaan virallisesti katsoa saapuneeksi vasta sitten, kun koko kämppä tuoksuu omenalta ja kanelilta!
Lapsuudenkotini takapihalla kasvaa upea vanha omenapuu. En varmana ole ainut, jonka mielestä kiemuraisissa, muhkuraisissa, vuodenaikojen tummiksi patinoimissa omenapuissa on jotain taikaa. Joka kevät piha täyttyy upeasta vaaleasta kukkamerestä, ja joka syksy puu taas puskee pientä, kirpakkaa omenaa enemmän kuin kukaan jaksaa syödä.
Omenapiirakka olikin varmaan yksi ensimmäisiä leipomuksia, joita opettelin itse tekemään. Perusluomukseni oli sellainen köksänkirjasta luntattu littana sokerilätty, jonka päälle omenaviipaleet huolellisesti aseteltiin. Sittemmin olen oppinut, että omenapiirakan tuoksun, maun ja fiiliksen saa aikaan paaljon vähemmällä vaivalla — ja terveellisemmin. Tämä omenamuruherkku on nimittäin aivan superhelppo tehdä, siinä on tosi vähän sokeria, ei ripaustakaan valkaistuja jauhoja ja mikä ehkä parasta, koko reseptiin tarvitaan vain pari raaka-ainetta omppujen lisäksi. Jos kaipaat piirakkaa pidemmän kaavan mukaan, suosittelen tsekkaamaan tämän överiherkun omenapiirakkareseptin.
Tein omenamurupaistoksen edellisenä päivänä ja käytin seuraavana päivänä loput parfaitien tekoon. Olen heikkona kaikkiin kerrostettuihin jälkkäriluomuksiin: ne on todella helppo laittaa kasaan ja lopputulos on lähes poikkeuksetta näyttävä (ja herkullinen). Siis loistava valinta jälkkäripöytään, jos pitää tehdä vaikutus johonkuhun, mutta olet a) laiska b) kiireinen. Mutta toki omenamurupaistos on hyvää ihan sellaisenaankin, tai vaikka perinteisen vaniljakastikkeen kera nautittuna.
Ihanaa viikkoa murut! Leipokaa ja olkaa onnellisia.
Omenamuruherkku (4:lle)
Omenapaistos
- 15 pientä kirpeää omenaa
- 1 rkl sitruunamehua
- 1+1 tl kanelia
- 3 dl kaurahiutaleita
- 2 rkl sulaa kookosöljyä
- 1+1 rkl siirappia
- ripaus suolaa
Chia-vanukas
- 3 rkl chiasiemeniä
- 2 dl mantelimaitoa
- (1-2 rkl makeutusta)
+ 1 pkt Alpron vaniljajogurttia tai muuta vastaavaa
Aloita lämmittämällä uuni 200 asteeseen.
Jos teet chiavanukkaan, kannattaa laittaa se nyt tekeytymään. Sekoita ainekset yhteen ja laita jääkaappiin.
Tee sitten kauramuru: sekoita kulhossa kaurahiutaleet, sula kookosöljy ja kaksi ruokalusikallista siirappia. Lisää joukkoon teelusikallinen kanelia ja ihan himppasen verran suolaa ja sekoita murumaiseksi seokseksi.
Huuhtele ja lohko omenat n. sentin paksuisiksi. Laita omenat kulhoon ja sekoita niihin sitruunamehu, 1 tl kanelia ja 1 rkl siirappia.
Öljyä 20cm vuoka kevyesti ja kaada omenasekoitus siihen. Levitä tasaiseksi ja ripottele pinnalle muruseos. Paista uunissa 20-25min ajan tai kunnes pinta on kauniin kullanvärinen.
Anna herkun jäähtyä hetki ja kasaa sitten parfaiteiksi chiavanukasta, omenamurupaistosta ja vaniljajogurttia vuorotellen.
<3 Aino
15
Pipsa says
Ihania herkkuja ja niin kauniita kuvia Aino! Omenapiirakka on kyllä niin tärkeä perusherkku, että siitä on ollut hyvä leipurin ura aloittaa! Tykkään kyllä ihan sikana kauran ja omenan yhdistelmästä, jotenkin en ole vielä ehtinyt sen pariin kuitenkaan tänä syksynä.
Olen vähän kade, että teillä on oma omenapuu, itse kun joudun turvautumaan kaupan antimiin…
Aino says
Ihana Pipsa! Omppupiirakka kuuluu kyllä syksyn pakolliseen leivontarepertuaariin. Kaura ja omena sopii toisilleen kuin luodut – ja hei täältä voi aina tulla hakemaan, noita pudokkaita kun on enemmän ku tarpeeksi ;-)