Parhaat grillausvinkit kesälle: näin valmistat ruoat grillissä

Tässä artikkelissa esittelemme parhaat grillausvinkit tälle kesälle. Näitä vinkkejä seuraamalla varmistat, että grillausprosessi on mahdollisimman helppo ja saumaton. 

Grillauksen mestariksi näillä vinkeillä

Ennen kuin voit alkaa harjoitella grillaamista, sinulla täytyy tietysti olla oma grilli. Sopivan grillin valinta ei välttämättä ole ensikertalaisille helppo juttu, joten kannattaa lukea vinkit parhaan grillin valintaan.

Esimerkiksi Hobbyhall.fi-verkkokaupasta voit löytää myös parhaat grillit kesän grillausiltoihin. Vaikka grillivaihtoehtoja on saatavilla huima määrä, esimerkiksi Mustang grilli on hyvä vaihtoehto aloitteleville grillaajille.

Alla katsomme, miten voit tulla grillauksen mestariksi.

1. Esilämmitä grilli

Esilämmittäminen on ensiarvoisen tärkeää ennen grillaamisen aloittamista. Lämmitä grilliä 10-15 minuutin ajan kansi suljettuna. Kun hiilet hehkuvat punaisena tai kaasupolttimet ovat täydellä teholla, lämpötilan kannen alla tulisi nousta 260 asteeseen.

Esilämmittäminen irrottaa ruoanpalaset ritilältä, mikä helpottaa niiden harjaamista pois. Lisäksi se estää ruokaa tarttumasta ritilään ja varmistaa, että ritilä on tarpeeksi kuuma paistamiseen.

2. Pidä grilli puhtaana

Pidä grilli puhtaana ruoanpalasista, jotka ovat tarttuneet ritilään. Kun ritilä on kuuma, puhdista se rosteriharjalla. Tämä ei vain takaa puhtautta, vaan estää myös ruoan tarttumisen ritilään. Varmista, että harjasi on hyvässä kunnossa ja vaihda se tarvittaessa.

3. Pidä grillin kansi kiinni

Pidä grillin kansi mahdollisimman paljon kiinni grillaamisen aikana. Tässä on neljä tärkeää syytä siihen:

  • Kannen pitäminen kiinni varmistaa, että ritilät ovat tarpeeksi kuumat paistamiseen.
  • Se nopeuttaa ruoan valmistumista ja estää ruoan kuivumisen.
  • Se säilyttää grillissä muodostuvan savun, joka syntyy rasvan ja mehujen haihtuessa grillissä.
  • Kannen pitäminen kiinni rajoittaa hapen pääsyä grilliin ja estää liekkien syttymisen.

4. Grillausaika ja lämpötila

Seuraamalla grillausaikaa ja lämpötilaa varmistat, että ruokasi ei ylikypsy tai pala. Käytä ajastinta ja lämpömittaria apuna. Huomioi, että kylmemmässä ilmastossa tai korkealla korkeudella grillaaminen voi vaatia pidemmän ajan. Tuulen vaikutus voi myös vaikuttaa kaasugrillin tai hiiligrillin lämpötilaan.

5. Suora ja epäsuora lämpögrillaus

Suora lämpögrillaus (kun tuli on suoraan ruoan alla) sopii parhaiten pienille ja herkille ruoille, joiden valmistusaika on alle 20 minuuttia. Epäsuora lämpögrillaus (kun tuli on ruoan molemmin puolin) sopii paremmin suuremmille ja sitkeämmille lihoille, joiden valmistusaika on yli 20 minuuttia.

6. Säädä grillin lämpötilaa

Grillit on suunniteltu antamaan sinulle täydellinen hallinta grillin lämmössä. Grillissä on ilmansäätimet ylä- ja alaosassa, jotka säätävät ilmavirtausta grillissä. Mitä enemmän ilmaa virtaa, sitä kuumemmaksi tuli käy. 

Voit säätää ilmansäädintä halutun lämpötilan saavuttamiseksi. Ylempi ilmansäädin tulisi sulkea noin puoliksi ja pitää kansi kiinni mahdollisimman paljon. Alailmansäädin tulisi olla auki koko grillaamisen ajan. 

Erilaiset grillit voi löytää alennuksesta esimerkiksi Black Friday tarjousten aikana.

7. Säädä liekkejä

Liian monta liekinleimahdusta voi polttaa ruoan. Pidä kansi kiinni mahdollisimman paljon, jotta liekit eivät pääse leviämään. Tämä rajoittaa hapen määrää grillissä ja auttaa sammuttamaan mahdolliset liekinleimahdukset. Jos liekit pääsevät hallitsemattomiksi, siirrä ruoka väliaikaisesti epäsuoran lämmön alueelle, kunnes liekit tasaantuvat, ja siirrä sitten ruoka takaisin suoralle lämmölle.

8. Karamellisointi on avainasia

Yksi grillatun ruoan suosion syistä on sen rapea maku. Karamellisoinnin kehittämiseksi käytä oikeaa lämpötilaa ja vältä ruoan kääntämistä usein. Kärsivällisyytesi avulla voit saavuttaa karamellisoinnin, joka luo ruokaan erilaisia makuja ja aromeja. Yleensä ruokaa tulisi kääntää vain kerran. Muista valita hyvät keittiövälineet karamellisointiin.

9. Älä käytä sytytysnestettä

Sytytysnesteen käyttö ei ole suositeltavaa, koska se voi jättää ruokaan epämiellyttävän maun. Käytä mieluummin sytytyskuutioita tai sytytystikkujä, jotka syttyvät nopeasti ja puhtaasti. Esimerkiksi Airbnb-majoitukset eivät välttämättä edes salli sytytysnesteen käyttöä, joten kannattaa opetella grillin sytyttäminen sytytyskuutioilla.

10. Kokeile uusia reseptejä ja tekniikoita

Grillaaminen voi olla hauskaa ja luovaa. Kokeile rohkeasti uusia reseptejä ja grillaustekniikoita. Kokeile erilaisia mausteita, marinadeja ja kastikkeita. Grillaaminen voi tehdä ruoanlaitosta myös kiinnostavampaa.

Hyödynnä grillin monipuolisuutta ja kokeile erilaisia ruoka-aineita, kuten vihanneksia, mereneläviä ja hedelmiä. Ole rohkea ja anna luovuutesi loistaa grillatessasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *