Parhaat naposteltavat kodin Euroviisukatsomoon

Taas on se aika vuodesta, kun kotikatsomot täyttyvät ja televisiosta huudatetaan monta tuntia toinen toistaan surullisempia balladeja, villejä rock-hymnejä sekä hullunkurisia pop-biisejä, ja mitä vain väliin mahtuu. Euroviisut ovat nimittäin täällä taas!

Mutta Euroviisuja ei voi katsoa tuosta noin vaan, vaan tunnelmaan täytyy virittyä monin eri tavoin. Viisuja saatetaan tykittää Spotifyn kautta jo kuukausia ennen kisailtaa, ja jokaiselta täytyy totta kai löytyä oma suosikki ison finaalin aikana. Ja tietenkään tunnelmaa ei luoda pelkästään ohjelmaa katsomalla, vaan kotikatsomoa tulee täydentää oikeanlaisin ruoka- ja juomavarusteluin.

Koska Euroviisut ovat monen tunnin show, ei siihen kannata varustautua tuhdein antimin, vaan erinäiset pikkunaposteltavat toimivat paremmin. Voit ystäviesi kanssa myös seurata jonkinlaista teemaa, joko musiikin mukaan, tai vaikkapa perehtyä lempibiisisi maan ruoka-antimiin. Juomapuolellakaan ei tule innostua liian vahvoista drinkeistä, vaikka Euroviisut toimivatkin hyvin shottipelinä, koska lopputulos saattaa jäädä näkemättä. Mikäli Euroviisuillan ruoka- ja juomatarjonta on vielä mietinnässä, katso alta parhaat naposteltavat ja vinkit kotikatsomoosi!

Ranskalaiset ja dippi

Yksi klassisimmista ja eittämättä helpoimmista naposteltavista tarjoiltavaksi on ranskalaiset. Kauppojen pakastealtaista löytyy monen sorttisia ranskalaisia valittavaksi, ja maustamisvaihtoehtojakin on runsaasti; voit esimerkiksi valita perinteisen ranskalaismausteen, tai sitten kokeilla esimerkiksi parmesaania, tai valkosipulia, tai vaikkapa tryffeliöljyä, limeä, cajun-maustetta, sitruunapippuria, ja niin edelleen. Ranskalaiset voi tietenkin tarjota ketsupin ja majoneesin kera, mutta myös dipin suhteen vain taivas on rajana; vaihtoehdoiksi löytyy nimittäin muun muassa ranskankermaa, kermaviiliä, aiolia, guacamolea, ja sweet chiliä. Dipin voi erittäin helposti valmistaa myös itse, esimerkiksi maustamalla majoneesi sitruunalla ja harissalla. Ranskalaiset on myös melko helppo tehdä itse, etenkin jos käsilläsi on air fryer.

Kylmät vartaat

Jo lapsena syntymäpäiväjuhlissa käydessämme olemme monesti saaneet maistella niin sanottuja kylmiä vartaita. Ne ovat yleensä koostuneet lihapullista, nakeista, edam-juustosta, viinirypäleistä ja kirsikkatomaateista, ja tämä klassinen yhdistelmä toimii mainiosti myös Euroviisuja katsellessa. Nämä vartaat voi myös muokata vastaamaan jonkin Euroviisumaan tunnettuja ruokalajeja. Esimerkiksi, voit tehdä kreikkalaisen salaatin vartaan muodossa, jolloin se sisältää muun muassa fetaa, oliiveja, kirsikkatomaatteja, kurkkua, ja sipulia. Tai miten olisi italialaista kapriisisalaattia jäljittelevä varras, joka koostuu kirsikkatomaateista, mozzarellasta, ja basilikasta. Myös espanjalaisen patatas bravas -annoksen voi muokata varrasmuotoon.

Pierogit

Vaikka tämän vuoden kisoja ei järjestetäkään voittajamaa Ukrainassa, voi illan menun silti pyhittää viime vuoden kisojen voittajalle. Ukrainasta löytyy monta maistuvaa naposteltavavaihtoehtoa, mutta niistä suurelle yleisölle tunnetuin on ehkäpä pierogit, eli eräänlaiset nyytit. Ne valmistetaan taikinasta, ja niiden sisältä löytyy usein erilaisia lihoja ja vihanneksia, sekä perunaa ja raejuustoa. Lisäksi pierogoihin voi lisätä tulisuutta tai makeutta, oman maun mukaan. Dippinä on totta kai tarjottava hapankermaa! Pierogit ovat erinomainen pikkusuolainen kotikatsomoon, sillä ne pitävät nälän loitolla, mutta eivät aiheuta kenellekään ruokakoomaa. Niiden ohella voit myös tehdä ja tarjota vaikkapa ukrainalaistyylisiä kaalirullia.

Marjatrifle

Tällä kertaa Euroviisujen isäntämaana toimii poikkeuksellisesti Englanti, ja voit täten täyttää pöydän myös englantilaisilla herkuilla. Suolaiselta puolelta nakkipiilot ovat mitä mainioin valinta, mutta mikäli kaipaat kattaukseesi myös jotakin makeaa, on englantilainen trifle – tai tuttavallisemmin triffeli – oiva valinta. Se ei ole samankaltainen naposteltava kuin muut listan ideat, mutta se on sitäkin uniikimpi ja mieleenpainuvampi idea. Perinteinen kerroksittainen trifle koostuu vadelmahyytelöstä, täyteläisestä vaniljakiisselistä, sherryllä maustetuista sokerikakkukekseistä, ja lumoavasta määrästä kermavaahtoa. Sen voi tarjolla kaikille yhtenäisesti lusikoitavana, mutta voi triffelin tehdä myös niin, että se on jokaiselle annosteltu erikseen kulhoon. Perinteisen triflen lisäksi on suosittua tehdä myös vaikkapa keksitrifle, jossa käytetään suklaakiisseliä, kaakaojauhetta, ja totta kai keksipaloja. Aikuisempaa makua haettaessa sekaan voi heittää muutaman lorauksen kahluaa, baileysia, tai muuta samantapaista.

Hot dogit

Ruokaisampaa naposteltavaa miettiessä hodarit nousevat usein esiin erinomaisena vaihtoehtona. Ne eivät ole yhtä täyttäviä kuin hampurilaiset – tai niitä voi ainakin helpommin syödä useammankin – mutta samalla ne on yksinkertaisempia valmistaa, etenkin isommalle porukalle, kuin pizzapalat. Hodareiden kanssa voi helposti asettaa vaikkapa DIY-aseman, jonne voi asetella erilaisia aineksia, joilla jokainen saa tuunata itselleen maukkaimman hodarin. Näihin kuuluu muun muassa sipuli, teriyakikastike, ketsuppi, maissi, juustoraaste, parmesaani, korianteri, majoneesi, kurkkusalaatti, sipulirouhe, tomaattikuutiot, hapankaali, sinappi, ja miksei myös esimerkiksi ananasmurska. Lisäksi voit tarjota erilaisia mausteita, ja mikäli intoa ja puhtia vielä löytyy, myös nakkeja voi olla erilaisia, perus hodarinakeista vegenakkeihin.

Euroviisuaiheiset cocktailit

Euroviisujen kotikatsomoon hauskaa lisäsäväystä tuo erinäisten cocktailien ja pelien sisällyttäminen iltaan. Cocktaileihin voi oikeastaan sisällyttää mitä vain mieli tekee; esimerkiksi, koska isäntämaana toimii Englanti, voi cocktaileissa tyylitellä englantilaisia juomamieltymyksiä, tai koska voittajamaa viime vuonna oli Ukraina, voi cocktailit värittää Ukrainan lipun värien mukaan. Cocktailien lisäksi käytössä voi olla muunlaisia juomia, kuten shotteja, mikäli erinäiset juomapelit kiinnostavat. Hieman toisenlainen peli on esimerkiksi Euroviisujen vedonlyönti, joka käy tällä hetkellä kansainvälisesti kuumana. Kavereiden kesken voi jokainen valita oman lempibiisin, jonka puolesta lyödä vetoa, sekä lisäksi voi laittaa vetoa vetämään myös sen puolesta, minkälaiseksi kisojen Top 3 tulee muodostumaan. Voittopotti lähtee totta kai oikein arvanneen matkaan, tai sitten vaikkapa hyväntekeväisyyteen, mikäli kaikki arvaavat tulokset väärin.

Vaikka Euroviisut voikin kokea varsin korniksi ohjelmaksi, on se loppujen lopuksi yllättävän kansainvälinen ja ihmisiä yhteen tuova tapahtuma. Se on huikeatunnelmainen ilta myös kotona vietettäessä, josta hyvän ruuan ja seuran kanssa saa helposti hauskan illan aikaiseksi, olivat vuoden viisubiisit minkä tasoisia tahansa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *