Sokeri haitat – 9 Yleisintä haittaa

Lähes kaikki rakastavat sokeria. Sokeria on lähes kaikissa jalostetuissa elintarvikkeissa leivästä jogurttiin ja muroista jäätelöön! Mutta onko makeita herkkuja syödessä käynyt mielessä sokerin haitat?

Sokeri vaikuttaa harmittomalta ainesosalta, joka antaa meille tarvittaessa nopean energiapiikin, kun tunnemme itsemme väsyneiksi tai uupuneiksi.

Tiesitkö kuitenkaan, että sokeriin liittyy kuitenkin vakavia terveydellisiä haittoja, minkä vuoksi on tärkeää rajoittaa sokerin käyttöä.

Sokerin kulutuksesta, erityisesti suurina määrinä, on monia haittoja. Sokeri on yksinkertainen hiilihydraatti, joka imeytyy nopeasti verenkiertoon, mikä voi aiheuttaa piikkejä verensokeriarvoissa. Nämä piikit voivat johtaa energian tunteeseen, jota seuraa romahdus, sekä sokerin himoon.

Ajan myötä liiallinen sokerin käyttö voi johtaa painonnousuun, insuliiniresistenssiin ja tyypin 2 diabetekseen. Sokeri voi myös ruokkia huonoja bakteereja suolistossa, mikä voi johtaa tulehdukseen. Tulehdus on riskitekijä monille kroonisille sairauksille, kuten sydänsairauksille, aivohalvaukselle ja syövälle.

Sokerin nauttiminen voi johtaa myös hampaiden reikiintymiseen, sillä sokeri tarttuu hampaisiin ja ruokkii reikiä aiheuttavia bakteereja. Sokeri aiheuttaa myös riippuvuutta, ja joidenkin ihmisten on vaikea vähentää sokerin käyttöä, kun he alkavat käyttää sitä suuria määriä.

Sokerin kulutuksesta, erityisesti suurina määrinä, on monia haittoja. Sokeri on yksinkertainen hiilihydraatti, joka imeytyy nopeasti verenkiertoon, mikä voi aiheuttaa piikkejä verensokeriarvoissa. Nämä piikit voivat johtaa energian tunteeseen, jota seuraa romahdus, sekä sokerin himoon.

Ajan myötä liiallinen sokerin käyttö voi johtaa painonnousuun, insuliiniresistenssiin ja tyypin 2 diabetekseen. Sokeri voi myös ruokkia huonoja bakteereja suolistossa, mikä voi johtaa tulehdukseen. Tulehdus on riskitekijä monille kroonisille sairauksille, kuten sydänsairauksille, aivohalvaukselle ja syövälle.

Sokerin nauttiminen voi johtaa myös hampaiden reikiintymiseen, sillä sokeri tarttuu hampaisiin ja ruokkii reikiä aiheuttavia bakteereja. Sokeri aiheuttaa myös riippuvuutta, ja joidenkin ihmisten on vaikea vähentää sokerin käyttöä, kun he alkavat käyttää sitä suuria määriä.

Listasimme tähän artikkelin sokerin haitat, ehkäpä nämä haitat saavat sinut vähentämään sokerin käyttämistä.

Sokeri edistää painonnousua ja lihavuutta

Yksi yleisin sokerin haitta, on se, että se edistää painonnousua ja ylipainoa. Kun syömme sokeria, kehomme muuttaa sen glukoosiksi, joka varastoituu rasvaksi.

Mitä enemmän sokeria syömme, sitä todennäköisemmin lihomme. Lihavuus lisää riskiä sydänsairauksiin, aivohalvaukseen ja muihin kroonisiin sairauksiin.

Energinen olo, jota seuraa romahdus

Yksi sokerin suurimmista haitoista on se, että se voi aiheuttaa energian tunteen, jota seuraa romahdus. Kun käytät sokeria, kehosi vapauttaa insuliinia auttaakseen sokerin käsittelyssä.

Tämä voi aiheuttaa piikin verensokeritasossasi, mikä voi johtaa äkilliseen energiapuuskaan. Tätä seuraa kuitenkin yleensä verensokerin romahdus, joka voi jättää väsyneen ja vaisun olon.

Sokeri lisää sydänsairauksien riskiä

Sydänsairaudet ovat sekä miesten että naisten suurin tappaja Yhdysvalloissa

Sokeri edistää sydänsairauksia nostamalla huonon kolesterolin ja triglyseridien tasoja, jotka kaikki ovat sydänsairauksien riskitekijöitä

Eräässä tutkimuksessa todettiin että eniten sokeria syövät ihmiset kuolivat sydänsairauksiin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähiten sokeria syövät

Sokeri lisää diabeteksen riskiä

Sokeri on yhdistetty tyypin 2 diabetekseen. Vaikka sokeri itsessään ei aiheuta diabetesta, se voi edistää painonnousua, mikä puolestaan voi johtaa sairauden kehittymiseen.

On useita syitä, miksi sokeri voi edistää painonnousua ja sen seurauksena diabetesta. Ensinnäkin, kun syömme sokeripitoisia ruokia, kehomme vapauttaa insuliinia, joka auttaa varastoimaan sokeria soluihimme. Jos syömme kuitenkin liikaa sokeria, solumme voivat ylikuormittua sokerilla ja niistä voi tulla insuliiniresistenttejä. Kun näin tapahtuu, sokeri ei voi varastoitua kunnolla ja alkaa kertyä vereen, mikä johtaa korkeisiin verensokeriarvoihin.

Painonnousun lisäksi sokeri voi aiheuttaa myös muita ongelmia, jotka voivat johtaa diabetekseen. Sokeri voi esimerkiksi edistää tulehdusta, joka on yhdistetty diabetekseen. Sokeri voi myös vaurioittaa haimaa eli insuliinia tuottavaa elintä.

Verensokerin piikit

Yksi sokerin suurimmista haitoista on se, että se voi aiheuttaa piikkejä verensokeritasoissa. Kun verensokeritasot nousevat, se voi johtaa moniin muihin ongelmiin, kuten painonnousuun, insuliiniresistenssiin ja jopa tyypin 2 diabetekseen.

On olemassa muutamia asioita, jotka voivat aiheuttaa verensokerin nousua. Yksi tavallisimmista on liian suuri sokerin syönti kerralla. Kun syöt paljon sokeria, kehosi joutuu tekemään paljon töitä prosessoidakseen sen kaiken, ja tämä voi johtaa verensokerin nousuun.

Toinen asia, joka voi aiheuttaa verensokerin piikin, on se, jos et syö tarpeeksi päivän aikana. Jos olet liian kauan syömättä, verensokeritasosi voi laskea ja sitten nousta piikkiin, kun lopulta syöt. Siksi on tärkeää syödä säännöllisiä aterioita ja välipaloja päivän mittaan.

Jos olet huolissasi verensokerin piikeistä, voit ehkäistä niitä muutamalla tavalla. Yritä ensinnäkin rajoittaa syömäsi sokerin määrää. Toiseksi, syö säännöllisiä aterioita ja välipaloja päivän mittaan, jotta verensokeritasosi pysyy vakaana. Kolmanneksi, jos verensokeri nousee, yritä laskea sitä juomalla vettä tai syömällä hedelmiä.

Sokeri lisää syövän riskiä

Sokerin roolista syövän kehittymisessä käydään paljon keskustelua. Jotkut tutkijat uskovat, että sokeri voi edistää syövän kasvua, kun taas toiset uskovat, että sokerilla ei ole merkitystä syövän kehittymisessä.

Yksi tärkeimmistä argumenteista, jotka vastustavat sokeria syövän aiheuttajana, on se, että sokeria on niin monissa eri elintarvikkeissa, ja on vaikea määrittää, kuinka paljon sokeria henkilö kuluttaa päivittäin. Lisäksi sokeria on monissa terveellisissä elintarvikkeissa, kuten hedelmissä ja vihanneksissa, joten sokeria olisi vaikea poistaa kokonaan ruokavaliosta.

Toinen sokeria vastaan puhuva argumentti on se, että syöpäsolut voivat käyttää monenlaista polttoainetta, joten vaikka sokerilla olisikin merkitystä syövän kasvussa, se on todennäköisesti vain yksi monista tekijöistä.

On joitakin todisteita siitä, että sokeri voi edistää syövän kasvua. Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että syöpäsolut kuluttavat enemmän glukoosia kuin normaalit solut ja että korkea glukoosipitoisuus liittyy aggressiiviseen kasvaimen kasvuun.

Toisessa Science-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että fruktoosiksi kutsuttu sokeri edistää kasvainten kasvua hiirissä. On kuitenkin tärkeää huomata, että tämä tutkimus tehtiin eläimillä, eikä ole selvää, ilmenisikö sama vaikutus ihmisillä.

Kaiken kaikkiaan todisteet eivät ole yksiselitteisiä sen suhteen, onko sokerilla merkitystä syövän kehittymisessä. Sokerin ja syövän välisen tarkan suhteen selvittämiseksi tarvitaan lisää tutkimusta.

Sokeri lisää hampaiden reikiintymisen riskiä

Sokeri on yksi yleisimmistä hampaiden reikiintymisen syistä. Kun nautit sokeria, suussasi olevat bakteerit syövät sitä ja tuottavat happoa. Tämä happo hyökkää sitten hampaiden kimppuun, mikä johtaa hampaiden reikiintymiseen.

Sokeri häiritsee unta

Sokerin käyttö voi myös häiritä unta. Elimistöltä kestää aikaa muuntaa sokeri glukoosiksi, ja jos syöt sokeripitoisia ruokia ennen nukkumaanmenoa, elimistösi työskentelee ruoan sulattamiseksi levon sijaan.

Tämä voi aiheuttaa ongelmia, kuten nukahtamisvaikeuksia ja levotonta unta.

Sokerin antaa myös nopean energiapuuskan johtuen verensokerin nopeasta noususta. Mutta tämä energia loppuu nopeasti, mikä johtaa sokerirasitukseen. Tämä voi vaikeuttaa nukahtamista ja kunnon yöunia

Sokeri aiheuttaa mielialan vaihtelua

Sokerin nousu- ja laskusuhdanteet ovat hyvin todellisia. Kun syömme liikaa sokeria, saamme energiaryöppyä, jota seuraa tunne väsymys ja ärtyneisyys.

Tämä johtuu siitä, että sokeri vaikuttaa aivojen serotoniinitasoon, joka säätelee mielialojamme

Sokeri voi myös aiheuttaa ahdistusta ja masennusta

Sokeri saa sinut vanhenemaan nopeammin

Liiallinen sokerin käyttö voi johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen. Sokeri aiheuttaa glykaatioksi kutsutun prosessin, jossa sokerimolekyylit kiinnittyvät proteiineihin, jolloin ne jäykistyvät ja vaurioituvat. Tämä johtaa ryppyihin, roikkuvaan ihoon ja muihin ikääntymisen merkkeihin.

Sokeri aiheuttaa riippuvuutta

Sokeri aiheuttaa riippuvuutta samalla tavalla kuin huumeet tai alkoholi. Mitä enemmän syömme sokeria, sitä enemmän himoitsemme sitä, mikä johtaa riippuvuuden ja ylensyönnin kierteeseen.

Huumeiden tai alkoholin tavoin sokeri laukaisee dopamiinin, välittäjäaineen, joka saa meidät tuntemaan olomme hyväksi, vapautumisen. Siksi himoitsemme usein sokeripitoisia ruokia, kun olemme stressaantuneita tai masentuneita.

Miten vähentää sokerin käyttöä?

Jos haluat parantaa terveyttäsi, sokerin vähentäminen on hyvä tapa aloittaa. Yritä välttää prosessoituja elintarvikkeita ja sokeripitoisia juomia ja valitse niiden sijaan kokonaisia elintarvikkeita.

Tämä tarkoittaa sitä, että syö runsaasti hedelmiä, vihanneksia ja täysjyväviljaa. Voit myös lisätä terveellisiä rasvoja, kuten avokadoja ja oliiviöljyä, jotka auttavat sinua tuntemaan olosi kylläiseksi ja tyytyväiseksi.

Suomessa sokeria tuli olla ruokavaliossa enintään 10% kokonaisenergiankulutuksesta, mielellään kuitenkin huomattavasti vähemmän.

Tässä muutamia vinkkejä sokerin vähentämiseen:

– Aloita sokeriton ruokavalio, tämä on vaikein toteuttaa mutta pääset sokerista varmasti eroon

– Lue elintarvikkeiden merkinnät ja ole tietoinen siitä, kuinka paljon sokeria syömässäsi ruoassa on.

– Yritä vähentää juomiesi sokeripitoisten juomien, kuten limsojen, mehujen ja urheilujuomien, määrää .

– Valitse makeille välipaloille ja jälkiruoille vähäsokerisia tai sokerittomia vaihtoehtoja, monet sokerittomat herkut ovat varsin hyvän makuisia.

– Vältä runsaasti sokeria sisältäviä jalostettuja elintarvikkeita

– Varmista, että syöt tasapainoista ruokavaliota, jossa on runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia

– Harrasta säännöllisesti liikuntaa, joka auttaa polttamaan ylimääräistä sokeria

Sokeri haitat yhteenvetona

Yhteenvetona voidaan todeta, että sokeri on merkittävä tekijä painonnousun ja sairauksien syntymisessä. Sokerin vähentäminen on tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Sokerin saantia voidaan vähentää monin tavoin, esimerkiksi lukemalla elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä, valitsemalla terveellisiä välipaloja ja juomia sekä harrastamalla säännöllistä liikuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *