Sokeri haitat – 9 Yleisintä haittaa

Ei ole mikään salaisuus, että yhteiskuntamme ja kulttuurimme on rakastunut sokeriin. Sokeria on lähes kaikissa jalostetuissa elintarvikkeissa leivästä jogurttiin ja muroista jäätelöön!

Sokeri vaikuttaa harmittomalta ainesosalta, joka antaa meille tarvittaessa nopean energiapiikin, kun tunnemme itsemme väsyneiksi tai uupuneiksi.

Tiesitkö kuitenkaan, että sokeriin liittyy kuitenkin vakavia terveydellisiä haittoja, minkä vuoksi on tärkeää rajoittaa sokerin käyttöä.

Suomessa sokeria tuli olla ruokavaliossa enintään 10% kokonaisenergiankulutuksesta, mielellään kuitenkin huomattavasti vähemmän.

Listasimme tähän artikkelin sokerin haitat, ehkäpä nämä haitat saavat sinut vähentämään sokerin käyttämistä.

Sokeri edistää painonnousua ja lihavuutta

Yksi yleisin sokerin haitta , on se, että se edistää painonnousua ja ylipainoa.

Kun syömme sokeria, kehomme muuttaa sen glukoosiksi, joka varastoituu rasvaksi.

Mitä enemmän sokeria syömme, sitä todennäköisemmin lihomme. Lihavuus lisää riskiä sydänsairauksiin, aivohalvaukseen ja muihin kroonisiin sairauksiin.

Sokeri lisää sydänsairauksien riskiä

Sydänsairaudet ovat sekä miesten että naisten suurin tappaja Yhdysvalloissa

Sokeri edistää sydänsairauksia nostamalla huonon kolesterolin ja triglyseridien tasoja, jotka kaikki ovat sydänsairauksien riskitekijöitä

Eräässä tutkimuksessa todettiin että eniten sokeria syövät ihmiset kuolivat sydänsairauksiin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin vähiten sokeria syövät

Sokeri lisää diabeteksen riskiä

Tyypin 2 diabetes on vakava, elinikäinen sairaus, joka vaikuttaa miljooniin amerikkalaisiin

Yksi tyypin 2 diabeteksen tärkeimmistä syistä on liiallinen sokerin määrä ruokavaliossa. Sokerin kulutus nostaa veren ja voi ajan mittaan vahingoittaa haimaa, mikä johtaa diabetekseen

Sokeri lisää syövän riskiä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että sokeri voi lisätä tiettyjen syöpätyyppien, kuten haimasyövän ja munasarjasyövän, riskiä

Sokerin ja syövän välistä yhteyttä ei vielä täysin ymmärretä, mutta on selvää, että liiallinen sokerin käyttö on ei ole hyväksi terveydellemme

Sokeri lisää hampaiden reikiintymisen riskiä

Sokeri on yksi tärkeimmistä hampaiden reikiintymisen syistä. Ruoan sisältämä sokeri muuttuu hapoiksi, jotka hyökkäävät hampaiden kimppuun ja aiheuttavat reikiä ja muita hammasongelmia

Sokeri häiritsee unta

Sokerin käyttö voi myös häiritä unta. Elimistöltä kestää aikaa muuntaa sokeri glukoosiksi, ja jos syöt sokeripitoisia ruokia ennen nukkumaanmenoa, elimistösi työskentelee ruoan sulattamiseksi levon sijaan.

Tämä voi aiheuttaa ongelmia, kuten nukahtamisvaikeuksia ja levotonta unta.

Sokerin antaa myös nopean energiapuuskan johtuen verensokerin nopeasta noususta. Mutta tämä energia loppuu nopeasti, mikä johtaa sokerirasitukseen. Tämä voi vaikeuttaa nukahtamista ja kunnon yöunia

Sokeri aiheuttaa mielialan vaihtelua

Sokerin nousu- ja laskusuhdanteet ovat hyvin todellisia. Kun syömme liikaa sokeria, saamme energiaryöppyä, jota seuraa tunne väsymys ja ärtyneisyys.

Tämä johtuu siitä, että sokeri vaikuttaa aivojen serotoniinitasoon, joka säätelee mielialojamme

Sokeri voi myös aiheuttaa ahdistusta ja masennusta

Sokeri saa sinut vanhenemaan nopeammin

Liiallinen sokerin käyttö voi johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen. Sokeri aiheuttaa glykaatioksi kutsutun prosessin, jossa sokerimolekyylit kiinnittyvät proteiineihin, jolloin ne jäykistyvät ja vaurioituvat. Tämä johtaa ryppyihin, roikkuvaan ihoon ja muihin ikääntymisen merkkeihin.

Sokeri aiheuttaa riippuvuutta

Sokeri aiheuttaa riippuvuutta samalla tavalla kuin huumeet tai alkoholi. Mitä enemmän syömme sokeria, sitä enemmän himoitsemme sitä, mikä johtaa riippuvuuden ja ylensyönnin kierteeseen.

Huumeiden tai alkoholin tavoin sokeri laukaisee dopamiinin, välittäjäaineen, joka saa meidät tuntemaan olomme hyväksi, vapautumisen. Siksi himoitsemme usein sokeripitoisia ruokia, kun olemme stressaantuneita tai masentuneita.

Miten vähentää sokerin käyttöä?

Hyvä uutinen on se, että sokerin vähentämiseen on helppoa. Tässä muutamia vinkkejä:

– Aloita sokeriton ruokavalio, tämä on vaikein toteuttaa mutta pääset sokerista varmasti eroon

– Lue elintarvikkeiden merkinnät ja ole tietoinen siitä, kuinka paljon sokeria syömässäsi ruoassa on.

– Yritä vähentää juomiesi sokeripitoisten juomien, kuten limsojen, mehujen ja urheilujuomien, määrää .

– Valitse makeille välipaloille ja jälkiruoille vähäsokerisia tai sokerittomia vaihtoehtoja, monet sokerittomat herkut ovat varsin hyvän makuisia.

– Vältä runsaasti sokeria sisältäviä jalostettuja elintarvikkeita

– Varmista, että syöt tasapainoista ruokavaliota, jossa on runsaasti tuoreita hedelmiä ja vihanneksia

– Harrasta säännöllisesti liikuntaa, joka auttaa polttamaan ylimääräistä sokeria

Sokeri haitat yhteenvetona

Yhteenvetona voidaan todeta, että sokeri on merkittävä tekijä painonnousun ja sairauksien syntymisessä. Sokerin vähentäminen on tärkeää terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Sokerin saantia voidaan vähentää monin tavoin, esimerkiksi lukemalla elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä, valitsemalla terveellisiä välipaloja ja juomia sekä harrastamalla säännöllistä liikuntaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *