Ketoflunssa: Mikä se on ja miten välttää se?

Ketoflunssa on yleisin ketoosin aiheuttama sivuoire, jonka lähes jokainen ensimmäistä kertaa ketogeenistä ruokavaliota kokeileva kohtaa.

Toisille se on lähes huomaamaton, mutta jotkut ovat taas raportoineet mitä ikävimmistä kohtaamistaan ketoflunssan oireitsta.

Tässä artikkelissa käsitellään ketoflunssaa – yhtä ketoosin monista oireista, joiden odotetaan kestävän vain muutaman päivän. Käymme myös läpi joitakin asioita, joita voit tehdä vähentääkseen mahdollisuuksiasi sairastua ketoflunssaan, ja miten lievittää oireita, jos se ilmenee

Mikä on ketoflunssa

Aluksi haluan korostaa, ettei ketoflunssa ole sairaus tai mitenkään epänormaali asia. Se johtuu täysin siitä, että ketoruokavalio on elimistöllemme aluksi täysin vieras aihe, ja täten aiheuttaa mm. stressiä ja vaalii elimistön sopeutumisen, ennen kuin keho osaa hyödyntää ketoosissa syötäviä rasvoja tehokkaana energianlähteenä.

Kehon siirtymävaihetta ketoosiin kutsutaan usein rasva-adaptaatioksi. Tämä vaihe alkaa silloin, kun ruoasta saatava hiilihdyraatit laskevat alle 20 grammaan vuorokaudessa.

Kun keho ei saa hiilihydraatteja (joka on kehon ensijainen energianlähde) se joutuu tekämään radikaaleja muutoksia aineenvaihdunnassa. Tämä vaihe saattaa kestää alle viikon, tai jopa kuukausia, riippuen yksilöstä.

Joillakin ihmisillä voi esiintyä vain vähän tai ei lainkaan negatiivisia oireita ketoosiin sopeutumisvaiheessa.

Ihmiset, jotka noudattavat runsaasti hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota ja harrastavat paljon liikuntaa, saattavat kokea joitakin ketoflunssin vaikutuksia.

Ketoflunssan oireet

Ketoflunssin oireet ovat yksilökohtaisia, tavallisesti niihin kuuluu usein ainakin väsymystä ja päänsärkyä. Muita tyypillisiä oireita ovat mm.

 • Ärtyneisyys
 • Ripuli
 • Pahoinvointi
 • Vatsakivut
 • Tyypilliset flunssan oireet
 • Lisääntynyt unentarve

Ketoosin orieet, jotka tunnetaan hieman harhaanjohtavasti nimellä “ketoflunssa”, saattavat olla epämiellyttäviä, mutta eivät suinkaan ole vaarallisia terveydelle, vaan ne kestävät yleensä vain muutaman päivän.

Ketoflunssan välttäminen ja oireiden ehkäisy

Ketoflunssan oireiden ehkäisy on usein helppoa, mutta aina kaikkia oireita ei voi kokonaan ehkäistä. Kysymyksesä on kuitenkin elimistölle välttämätön siirtymisvaihe, jotta se osaa hyödnytää rasvoja tehokkaasti.

Monet ketoflunssan ikävimmistä oireista kuitenkin johtuu huonosta nestytyksestä sekä elektrolyyttitasojen heilahtelusta. Paras tapa ennaltaehkäistä ketoflunssaa onkin ehdottomasti aloittaa elektrolyyttitasoista ja nesteytyksestä huolehtiminen jo ennen ketoruokavalion aloittamista.

Tässä vielä muistilista keinoista, joita voit kokeilla

 • Riittävä nesteytys: Kun lopetat hiilihdyraattien syönnin, kehosta katoaa runsaasti nesteitä. Muista siis riittävä vedenjuonti. Mielummin liikaa, kuin liian vägän. 
 • Elektrolyytit: Elektorlyytit ovat keholle välttämättömiä mineraaleja. Usein näillä voidaan hoitaa kaikki ketoflunssan ärsyttävimmät oireet. Osta siis purkillinen elektrolyyttjä valmiiksi ennen ketoruokavalion aloittamista.
 • Liikunta: Liikunta auttaa polttamaan hiilihydraatteja ja näin saatat päästä ketoosin nopeampaa. Tutkitusti kävely on paras liikunta alkuvaiheissa. Älä ylirasita kehoa ensimmäisillä viikoilla.
 • Uni: Ketoflunssa aiheuttaa oikeasti usein merkittävääkin väsymystä. Eikö silloin ole järkevintä vain nukkua koko ketoflunssa pois? rasva-adaptaation takia keho käy ylikierroksilla, joten anna sille riittävästi lepoa. Nyt saa laiskotella luvan kanssa!
 • Varmista riittävä energiansaanti: Älä lähde ainakaan heti aluksi kitudieetille, vaan syö runsaasti rasvaa ja varmista, että kehosi saa tarpeeksi energiaa. Antamalla keholle hyviä rasvoja, kuten MCT öljyä nopeutat ketoosin alkamista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *