Sokeriton ruokavalio – Mikä se on?

Tiesitkö, että olet ylipainoinen aikuinen, on todennäköistä, että sokeri on ainakin osittain syyllinen ylipainoon. Keskiverto suomalainen nimittäin kuluttaa päivittäin jopa 22 teelusikallista lisättyä sokeria, ja tämä on yhteydessä lihavuuteen, tyypin 2 diabetekseen ja muihin kroonisiin sairauksiin

Hyviä uutisia? Moni voi laihtua yksinkertaisesti jättämällä kaiken lisätyn sokerin pois ruokavaliosta. Tämän takia sokeriton ruokavalio on nykypäivänä varsin trendikäs painonhallinnan keino.

Joissain tutkimuksissa todettiin, että ylipainoiset aikuiset, jotka jättivät pois kaikki “puhdistetut hiilihydraatit” (mukaan lukien sokerin), laihtuivat 12 viikon aikana yli kolme kertaa enemmän kuin ne, jotka noudattivat vähärasvaista ruokavaliota rajoittamatta kaloreita tai annoskokoja. Tutkimukset ovat osoitteneet myös, että näiden osallistujien oli helpompi pitää kiinni ruokavaliostaan, koska sokeripitoiset välipalat, kuten keksit ja makeiset, eivät enää houkutelleet heitä.

Tässä artikkelissa perehtydään tarkemmin siihen, mikä sokeriton ruokavalio tarkalleen ottaen on.

Mikä on sokeriton ruokavalio?

Sokeriton ruokavalio tarkoittaa lisätyn sokerin välttämistä ja samalla jonkin verran luonnollisen sokerin sallimista ruokavaliossa. Mitään virallista ruokavalio-ohjelmaa tai määritelmää ei ole.

Sokerittoman ruokavalion kannattajat uskovat, että lisätyn sokerin pois jättäminen auttaa kehoa käyttämään luonnollisia energialähteitä, mikä puolestaan auttaa saavuttamaan tai säilyttämään ihannepainosi.

Nykypäivänä sokeriton ruokavalio on varsin suosittu tapa pudottaa painoa, mutta keksintönä se ei ole mikään uusi.

Mitä eroa on vähähiilihydraattisella ja sokerittomalla ruokavalilla?

Sokeriton ruokavalio saatetään välillä sekoittaa vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin. Tosiasiassa näillä ruokavalioilla on huomattavasti eroa.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei sallii vain vähän hiilihydraatteja, tyypillisesti alle 100grammaa vuorokaudessa, ja siitä tiukempi versio, ketogeeninen ruokavalio sallii vain 20 grammaa hiilihydraatteja vuorokaudessa.

Sokeriton ruokavalio ei sen sijaan rajoita hiilihydraatteja, niitä saa syödä niin paljoin kuin haluat, kunhan hiilihydraatit eivät tule sokerista. Esimerkiksi tumma riisi on täysin sallittu vaihtoehto päivälliselle jos noudatat sokeritonta ruokavaliota.

Sokerittomalla ruokavaliolla ei siis vältellä hiilihydraatteja, vaan lisättyä ja puhdasta sokeria.

Mitä hyötyä sokerittoman ruokavalion noudattamisesta on?

Sokerittoman ruokavalion noudattamisesta on monia hyötyjä, kuten esimerkiksi

  • Sokeriton ruokavalio voi auttaa sinua laihtumaan helpommin.
  • Sokeriton ruokavalio voi auttaa vähentämään lihavuuden ja muiden kroonisten sairauksien, kuten tyypin II diabeteksen ja sydänsairauksien, riskiä.
  • Sokeriton ruokavalio sisältää runsaasti ravitsevia elintarvikkeita, kuten vihanneksia ja hedelmiä. Tämä auttaa sinua tuntemaan olosi kylläiseksi nopeammin, mikä puolestaan helpottaa ihannepainosi ylläpitämistä.
  • Sokeriton ruokavalio helpottaa ruokavalion noudattamista, kun sokeripitoiset roskaruoat jäävät pois.

Tutkimukset tukevat sokerittoman ruokavalion hyötyjä, sillä ne osoittavat, että osallistujat laihtuvat (keskimäärin) 1-2 kiloa enemmän kuin runsaasti sokeria nauttiva vertaisryhmä

Mitkä elintarvikkeet ovat sokerittomalla ruokavaliolla kiellettyjä?

Moni varmasti arvaa, että sokerittomalla ruokavaliolla kaikki makeat ja näkyvää sokeria sisältävät välipalat, kuten makeiset ja limsa ovat kiellettyjä.

Mutta tiesitkö, että jopa jotkin terveellisiltä vaikuttavat elintarvikkeet saattavat sisältää sokereita. Esimerkiksi tuoreessa hedelmämehussa on saman verran sokeria kuin sokeripitoisessa limsassa.

Pienet hedelmät, kuten marjat, ovat sen sijaan sallittuja ja terveellisempiä, koska niissä on vähemmän sokeria ja ne tarjoavat kehollesi kuitua.

Ole tarkkana sokerin kanssa!

Ennen kuin ostat kaupasta yhtään mitään, tarkista ainesosat! Sokeria todellakin on usein elintarvikkeissa, joista sitä ei edes odottaisi löytyvän, jopa esimerkiksi hiivauutteessa!

Myös jotkut ketsupit sisältävät runsaasti sokeria. Muista siis tarkistaa ravintoarvot ennen ostamista.

Jos yrität laihduttaa, vältä kaikkia makeutettuja juomia – keskity sen sijaan veteen!

Kuinka kauan sokeritonta ruokavaliota tulee noudattaa?

Sokeritonta ruokavaliota suositellaan noudatettavaksi vähintään 3 kuukauden ajan. Sitä ei pidä tehdä äkillisesti, koska se voi aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia ja muita epämiellyttäviä oireita.

Eri ihmisillä on erilaiset vieroitusreaktiot, joten jos aiot muuttaa ruokavaliotasi dramaattisesti, se on parasta tehdä vähitellen, mieluiten ravitsemusterapeutin valvonnassa

Miten voin aloittaa sokerittoman ruokavalion?

Kyllä, arvasit oikein – välttämällä lisättyä sokeria. Ruokavaliossasi ei tarvitse tehdä muita muutoksia.

Jos etsit tarkempia vinkkejä sokerittoman ruokavalion aloittamiseen, kurkkaa opas sokerittoman ruokavalion aloittamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *